Mikroszkóp

Egy pár hónapja vettem egy kezdő mikroszkópot poénból 6 ezerért.  Gondoltam ilyesmi áron már kapok valami játékmikroszkópnál kicsit jobbat. Kaptam is, egy régebbi ofotért mikroszkópot. Teljes fémből, üvegből van, van rajta finom fókuszáló, változtatható nagyítású okulár. (már ilyen szavakat is tudok :) )
Nézegettem vele mindenfélét, és a régi játékmikroszkóphoz képest egész használható. Max 1200x-os nagyítást tud, bár 600 fölé már nem nagyon van értelme menni, mert fölötte már elég gyenge a kép.
Csináltam pl olyat hogy egy kis pohár vízbe raktam egy kis virágföldet, és pár nap után megnéztem, és egy csomó kis szabad szemmel nem látható gömb alakú hepehupás sejt szaladgált benne.
Mutatok egy képet erről a mikroszkópról:
Ez egy 28cm magas szerkentyű.
Kíváncsi voltam mit tudhat egy komolyabb mikroszkóp, úgyhogy kitaláltam hogy szétnézek a vaterán, és ha van olyan ami megtetszik, akkor megveszem, és legfeljebb ha megunom majd eladom. Pár ezernél többet nemhiszem hogy bukok rajta ha nem nyúlok nagyon mellé - annyit meg megér hogy kipróbáljak egy komolyabbat is. Úgyhogy szétnéztem, és találtam is egy ilyet, amit sikerült 50-re lealkudni 60-ról:
http://www.belengineering.com/eng/dettaglio_prodotto.asp?id_prodotto=27&id_categoria=6
Azt nem tudom hogy melyik objektív típus van benne, mert nincs ráírva.
Itt egy kép a gépről:
És csináltam egy összahasonlító képet is: :)

Az előző se volt rossz, de ennek nagyon jó képe van. A látómező átmérője kb kétszerese a réginek, és sokkal tisztább, részletesebb a képe.
Már csak azt kell kitalálnom hogy miket fogok vele megnézni. Sajna nem adtak hozzá semmilyen preparátumot, úgyhogy csak 1db előre elkészített van, amit még a régihez kaptam. Valami rózsaszín toll.
Majd ki akarom próbálni hogy hogy lehet tartós preparátumot csinálni.
Meg majd megpróbálok fényképet is csinálni a látott képéről, de sajna nincs cserélhető objektíves fényképezőm, mert szerintem az kell hozzá.

Nincsenek megjegyzések: